Петък, 04 Март 2016 08:01

Специалната серия BMW Z

 

Моделите от серията BMW Z започват своето настъпление на автомобилния пазар през 1989 г., с лансирането на версията Z1, в която са включени лимитирани варианти, предназначени за европейския автомобилен пазар. Следват сериите Z2, Z3 и Z8, чието производство, по една или друга причина, бива преустановено преди няколко години. Единственият вариант, който продължава да се произвежда серийно от немската компания е версията Z4. Тя започва своя „поход” на пазара за превозни средства през 2009 г., като нейните елементи са базирани на първото поколение Z4, чието предлагане е осъществявано между 2002 г. и 2008 г.

Вариантът Z4 е двуместен, притежаващ подвижен покрив. Неговите основни конкуренти на автомобилния пазар са автомобили, от типа на Audi TT, Mercedes SLK и Porsche Boxster. Второто поколение на версията беше официално представено на автомобилното изложение в Детройт през 2009 г. Версията претърпя известни промени през 2013 г., като бяха подобрени нейни основни детайли и характеристики.

За разлика от своето първо издание, второто поколение на серията Z4 се отличава с металния си подвижен покрив. Това превръща съответните автомобили, в значително по-сигурни и впечатляващи, от своите предшественици. Това подобрение, определено се понрави на голяма част от потребителите, въпреки добавянето на известна тежест към комплексните характеристики на колата.

Всички модели от тази серия се характеризират с двигатели, които са разположени в предната част на автомобилите. Задвижването на колите Z4 е съсредоточено върху задните им колела. Изборът на двигатели е повече от задоволителен. Моторите могат да бъдат, както 4-цилиндрови, така и 6-цилиндрови варианти. Трябва да се отбележи, че двигателите са турбозаредени, което неминуемо се отразява и на представянето, показвано от автомобилите.

Базовите варианти на серията са задвижвани от 2.0-литрови мотори, които се отличават с мощности от 154 к.с., 181 к.с. и 241 к.с. От друга страна, по-добре оборудваните модели се характеризират, с 3.0-литровите си агрегати. Тяхната мощност е определена на 302 к.с. или 336 к.с.

Автоаксесоари

Инструменти

Други